Páros csomag: -20% kedvezmény

A leggyakoribb fogantatást gátló tényezők 2022-ben. Interjú Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal.

Már korábban lehetett több vészjelzéssel is találkozni, de 2017-ben megjelent egy 43 ezer férfi adatait feldolgozó bizonyíték a Human Reproduction Update nevű szaklapban, miszerint 1973 és 2011 között a férfiak átlagos spermiumszáma felére csökkent, pontosan 52,4 százalékkal.

Erről bővebben: Valóban veszélyben a férfiak termékenysége?

Ezzel és a fogantatást gátló egyéb tényezőkkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyászt. Gabriella 1989-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, ezt követően nőgyógyászként dolgozott a szentesi területi kórházban, valamint rendelt a klimax-osteoporosis ambulancián és a terhesgondozóban is.

Egyik könyve, a „Szexuálfarmakológia” a gyógyszerek szexuális életre kifejtett hatásáról szól. Magyarországon nem volt előtte ilyen jellegű könyv, ami a háziorvosoknak, szakorvosoknak és az érdeklődő nem-szakmabelieknek segít eligazodni a modern gyógyszerek és terápiák nemi életre gyakorolt előnyös és előnytelen hatásairól.

A „Változókönyv” névre keresztelt másik könyve részletesen tárgyalja a hormonális változásokat és a hormonális kezelés lehetőségeit a változókorban női és férfi szempontból is.

Következő interjúnkban Gabriella a Ferti fejlesztő gyógyszerészének kérdéseire válaszolva segíti a címben említett probléma hátterében álló tényezők részletesebb megismerését.

Mi a véleménye az egyre romló spermiumszám-adatokról?

Nőgyógyászként elhivatott képviselője vagyok annak, hogy a férfiaknak több segítséget kell kapniuk egészségük megőrzésében – és itt nemcsak a meddőségre gondolok, hanem az egyre szaporodó elhízásra, cukorbetegségre, amikkel nem is tudják, hová fordulhatnának.

A gyermekvállalás sikertelensége esetén legtöbbször a nő keresi fel nőgyógyászát, ahol meg is kezdődik a fejlődési rendellenességek, hormonális zavarok kizárása. A férfi partner termékenységével a petevezetők átjárhatóságának vizsgálata előtt szoktunk részletesebben foglalkozni.

A férfiak termékenységi problémáiról első sorban a spermiogram vizsgálat ad információt. Ezt andrológusok végzik, ami a hímivarsejtek számáról, a mozgásukról, a kóros alakok arányáról, valamint a fertőzésekre utaló jelekről ad felvilágosítást.

A férfi partner kóros eredményei csökkenthetik a teherbeesés valószínűségét, amit az asszisztált reprodukciót végző intézetekben speciális sűrítéssel javítanak. Nem felejtkezhetünk meg ilyenkor sem a részletes kivizsgálásról,

mivel az alacsony spermiumszám nem maga a betegség, hanem egy nagyon fontos jel, egy tünet.

Kevés andrológus szakorvos dolgozik jelenleg Magyarországon és az urológusok is gyakran túlterheltek. Nekem megvan az az előnyöm, hogy egyszerre találkozom a leendő anyával és apával.

Tapasztalata alapján, valóban nehezebb helyzetben vannak a párok, mint 20 évvel ezelőtt?

A nőknél biztosan több a hormonális eltérés miatti sikertelenség, mint akkor, amikor én kezdő orvos voltam. Egyre több az inzulin-rezisztencia, a policisztás petefészek és az endometriózis. Mióta férfiakkal is foglalkozom szexuális zavarok vagy meddőség miatt, gyakran döbbenek meg, hogy milyen sok férfinél derül ki valamilyen eltérés, amit sokszor nem is olyan nehéz orvosolni urológiai vagy endokrinológiai kezelésekkel. A férfiak inzulin rezisztenciáról egyre több tudományos lapban lehet olvasni.

Az életmódbeli szokások is befolyással lehetnek a termékenységre?

Úgy tapasztalom, hogy az elhízást nem veszik elég komolyan. Talán azért, mert eddig nem voltak olyan lehetőségek, amivel biztosan fogyni lehetett volna. Keveseknél válik be a szigorú kalóriaszámlálás és a mozgás erőltetése, valamint a súlyfelesleg miatt nehezen mozognak.

Sok orvos is úgy áll hozzá az elhízott páciensekhez, hogy „magának köszönheti”,

pedig manapság egyre több a bizonyíték arra, hogy a testsúly méhen belül is programozódik. Egyre több eszközünk van, hogy gyógyszerekkel, pszichoterápiával, speciális mozgásokkal segítsünk.

A dohányzás és az alkohol tizenéves korban a csoporthoz tartozás jele és elvárás is. Sajnos a későbbiekben ez nagymértékben akadályozhatja a termékenyéget is amellett, hogy rombolja az egészséget.

Említette, hogy gyakoribb a nők esetében a policisztás petefészek szindróma. Mit tehetnek a nők, akiknél PCOS-t diagnosztizáltak?

A sok cisztát tartalmazó petefészek egy ultrahangon látható kép, aminek sok oka lehet: a pajzsmirigy működésének zavara, a prolaktin nevű hormon túltermelődése vagy a D vitamin hiánya.

A policisztás petefészek szindrómát az ultrahangos kép mellett jól azonosítható hormonális eltérések is jellemzik, például a magasabb tesztoszteronszint, ami szőrösödés, mély, vörös pattanásokat, hasi típusú elhízást és a teherbeesés nehezítettségét jelenti. Ultrahang és vérvétel a hormonok meghatározására mindenképpen szükséges.

Rengeteget számíthat az életmódbeli változtatás, illetve a megfelelő étrend és étrend-kiegészítők alkalmazása.

Erről bővebben itt olvashatsz: PCOS és a terhességre való hatása.

Egyes híresztelések szerint pár évtizeden belül a férfiak nagyrésze akár meddővé is válhat. Ezt valós problémának látja? Mi az oka?

Két fontos és bizonyított ok nagyon aggasztó: az egyik a környezeti szennyeződések, amelyek súlyosan megzavarják a hormonális rendszert. Sokak szerint ennek is szerepe van a másik okban: az elhízásban. Maga a túlsúly önmagában is megzavarja a hormonális működést és a fogamzóképességet. A szervezetben kisfokú, de állandó gyulladás mutatható ki, fokozott szabadgyök képződéssel, mely felelős lehet a spermiumok minőségének romlásáért az elhízott férfiaknál. Szakmai lapokban egyre gyakrabban lehet olvasni arról, hogy ezek a szabadgyökök a férfitól származó örökítőanyag, a DNS hibáit is okozhatják.

Mit javasol azoknak a pároknak, akik hosszabb ideje sikertelenül próbálkoznak, de még nem kértek külső segítséget?

Ha egy párkapcsolat eljutott oda, hogy közös jövőt és közös gyermeket vállalnak, akkor érdemes szaksegítséget kérni. A sikertelenség párkapcsolati és szexuális zavarokhoz vezethet, miközben nemegyszer olyan kis eltérés okozza a sikertelenséget, amit nem nehéz orvosolni.

Sokan vásárolnak női és férfi termékenységi teszteket a gyógyszertárakban, ami az első lépés lehet ahhoz, hogy végül ráveszik magukat és kikérik egy szakember véleményét is.

Ezen felül, valós segítséget nyújthat a Ferti vitaminkúra alkalmazása a különböző hatóanyagok pozitív hatásai miatt. Jó példa, hogy Olaszországban már legalább 10-15 éve nemcsak gyógyszerekkel foglalkozó standokat lehetett látni a kiállításokon, hanem táplálék-kiegészítőket is.

Remek tudományos igényű előadásokat is hallhattunk a Myo-inozitol, a Q10, az Arginin szerepéről, élettani hatásairól, amelyek köré a Ferti vitaminok is épülnek. Úgy látom, Magyarországon is egyre inkább elterjed az a nézet, hogy a terápia részévé tegyük a táplálék-kiegészítőket és egyre több szakmai anyagot olvassunk róluk mi orvosok is.

A Ferti vitaminok összetételét tekintve, a megtermékenyítő képesség javítása mellett szívesen ajánlanám a férfi egészség javítására is, ami az egyik szívügyem.

Interjú vége.

A magyar gyógyszerészek által megalkotott Ferti vitaminok azzal a céllal jöttek létre, hogy a páros mindkét tagjának támogatást nyújtsanak a megtermékenyítő képesség fokozásában és a fogantatást gátló tényezők megoldásában.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Legutóbbi cikkek

A leggyakoribb fogantatást gátló tényezők 2022-ben. Interjú Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal.

A leggyakoribb fogantatást gátló tényezők 2022-ben. Interjú Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal.

Már korábban lehetett több vészjelzéssel is találkozni, de 2017-ben megjelent…
Bizonyos szexuális pozíciók eredményesebbek a teherbeesés sikerességéhez?

Bizonyos szexuális pozíciók eredményesebbek a teherbeesés sikerességéhez?

Minden szexpóz egyenrangú, ha a fogantatásról van szó? Érdemes kipróbálni…
A D-vitamin hatásai és a terhesség alatti szerepe

A D-vitamin hatásai és a terhesség alatti szerepe

Amit már tudunk: A D-vitamin a napfény hatására keletkezik a…
A folsav és a terhesség előtt betöltött szerepe

A folsav és a terhesség előtt betöltött szerepe

A leendő szülőknek – számos más dolog mellett – foglalkoznia…

Terhesség előtti vitaminok