Csomagajánlatok -33% kedvezményig
0

A D-vitamin hatásai és a terhesség alatti szerepe

Amit már tudunk: A D-vitamin a napfény hatására keletkezik a bőrön, és a szervezet a kalcium felszívódására használja fel, amely az egészséges csontokhoz és fogakhoz szükséges. Tehát amit érdemes megjegyezned: D-vitaminra mindenkinek szüksége van. Segít a megfelelő mennyiségű kalcium és foszfát felszívódásában.

Különösen fontos a terhesség alatt is, mivel segíti a baba csontjainak, fogainak, veséinek, szívének és idegrendszerének fejlődését. A várandósoknak, és a leendő anyáknak mindenképpen gondoskodniuk kell arról, hogy a terhesség alatt az ajánlott mennyiségű D-vitamint megkapják saját jólétük és babájuk egészséges fejlődéséért. 

Terhes nő a hasát tartja a természetes napfényben d-vitamint gyűjt

De nem csak a terhesség alatt, hanem az emberi fejlődés szempontjából is a legjelentősebb vegyületek a D2 és a D3 vitaminok.

Számos tanulmány talál összefüggést az alacsony D-vitamin szint és bizonyos ráktípusok, autoimmun betegségek, neurológiai betegségek, inzulinrezisztencia és szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata között.

Fontosságával ellentétben a hiánya annál még gyakoribb. Becslések szerint világszerte körülbelül 1 milliárd embernek alacsony a vérében a D-vitamin szint. Egy tanulmány szerint pedig az Egyesült Államokban a felnőttek 41,6%-a D-vitamin hiányos. Ez a szám 69,2%-ra nő a spanyol felnőtteknél és 82,1%-ra az afroamerikai felnőtteknél.

Honnan tudod, hogy D-vitamin hiányod van?

Mivel a tünetek általában enyhék, a legtöbb ember nem veszi észre, hogy D-vitamin-hiánya van. Előfordulhat, hogy nem ismered fel őket, még akkor sem, ha jelentősen befolyásolják  az életminőséget. Mutatunk néhány ilyen tünetet:

Gyakori fertőzések, légúti betegségek

A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe, hogy megőrizze az immunrendszer erősségét, hogy képes legyen harcolni a betegségeket okozó vírusok és baktériumok ellen.

Közvetlenül kölcsönhatásba lép azokkal a sejtekkel, amelyek felelősek a fertőzések leküzdéséért.

Ha gyakran vagy beteg, különösen megfázás vagy influenza esetén, lehetséges, hogy az alacsony D-vitamin szint az egyik okozója.

Fáradtság

A fáradtságnak számos oka lehet, egyike lehet épp a D-vitamin-hiány. Sajnos gyakran figyelmen kívül hagyjuk, mint lehetséges okot, pedig esettanulmányok kimutatták, hogy a vér alacsony D-vitamin szintje fáradtságot okozhat, ami szintén súlyosan negatív hatással lehet az életminőségre. A fáradtságra és alvásminőségre gyakorolt hatását gyermekeknél is vizsgálták. Egy 39 gyermek részvételével végzett vizsgálatban az alacsony D-vitamin szintet rossz alvásminőséggel, rövidebb alvásidővel és késleltetett lefekvésekkel hozták összefüggésbe.

Szemüveges nő a laptop előtt ülve fáradtan tartja a fejét

Csont- és hátfájás

Igen.. még a csontfájdalom és a derékfájás is a vér nem megfelelő D-vitamin szintjének jele lehet, ugyanis ez a vitamin javítja a szervezet kalcium felszívódását.

Hajhullás

A hajhullást gyakran a stressznek tulajdonítják, ami minden bizonnyal gyakori ok. Ha azonban súlyos a hajhullás, az könnyedén visszavezethető valamilyen betegségre vagy tápanyaghiányra. A nők hajhullását az alacsony D-vitamin szinttel hozták összefüggésbe, bár ez idáig nagyon kevés kutatás foglalkozik ezzel.

A kutatások különösen azt sugallják, hogy az alacsony D-vitamin szint összefüggésben áll az alopecia areata (egy autoimmun betegség, amelyet súlyos hajhullás jellemez a fejről és a test más részeiről) kialakulásával, és kockázati tényező lehet a betegség kialakulásában.

Alapszabály, hogy kérd meg orvosodat, hogy ellenőrizze a D-vitamin-szintedet, ha bármilyen lehetséges tünetet észleltél, vagy egyéb kockázati tényezők vannak jelen. Ez vérvizsgálattal könnyedén ellenőrizhető.

D-vitamin-hiányról akkor beszélünk, ha a vérszint 20 ng/ml alatt van.

Hogyan kapcsolódik a D-vitamin a termékenységhez?

A teherbe esni próbáló nők esetében úgy tűnik, hogy ez a jobb termékenységhez, valamint az egészséges terhességhez kapcsolódik. Ezen lehetséges előnyök miatt a kezdeti szűrési folyamat részeként minden nő D-vitamin hiányának szűrése javasolt.

Terhes nő hosszú kék ruhában a természetben

Egyes tanulmányok szerint a D-vitaminra és a természetes termékenységre, valamint a termékenységi kezelések sikerére vonatkozó adatok vegyesek. Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a D-vitamin telítettsége javítja a megtermékenyítést, valamint a beültetések sikerességét. Más tanulmányok nem igazolták ezt az összefüggést.

Hogyan tudod pótolni a D-vitamint?

A szervezet a koleszterinből termeli a D-vitamint, ha a bőrt napfény éri, nagyrészben akkor, amikor kint vagy a nyári napsütésben, ami általában március végétől szeptember végéig tart. Tehát kevesebb D-vitamint termelsz árnyékban vagy borús időben.

De mennyi időt kellene a napon tölteni, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk? Ez mindenkinél más és más, valamint a bőrtípustól, a napszaktól és az évszaktól függ. Nem ismert, hogy pontosan mennyi időre van szükség a napon, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezet szükségleteinek kielégítéséhez.

A napsütés mindenképpen kedvező a szervezetnek, még terhesség ideje alatt is, de ügyelj arra, hogy takard le a bőrödet, főként a hasadat, vagy védd fényvédő krémmel mielőtt kipirosodik vagy megég. Nem kell órákat napozni ahhoz, hogy a vitamin felszívódjon, elég ha felfeded a karodat és az arcod. Mindig tartsd be a mértékletességet, hogy biztonságban maradj a napon. 

Ezen felül bizonyos élelmiszerekben is megtalálható, így hiány esetén adj több D-vitaminban gazdag élelmiszert a napi étrendedhez. Csak élelmiszerekből nehéz fedezni a szükségletet, de a normál szint fenntartására kiváló alternatívák lehetnek egyes ételek. Ilyenek pl.:

  • zsíros hal
  • tojássárgája
  • dúsított gabonafélék
  • tej és gyümölcslevek hozzáadott D-vitaminnal
  • joghurt
  • marha máj

A megfelelő D-vitamin biztosításának legegyszerűbb és legbiztosabb módja azonban az egyszerű vitaminpótlás étrend-kiegészítők formájában.

D-vitamin lágyzselatin kapszulák kiborítva az asztalra

Kell-e extra D-vitamint szedned a terhesség alatt? 

Egyes nőknek nagyobb valószínűséggel van szüksége D-vitaminra, mint másoknak. Nagyobb lehet a D-vitamin-hiány kockázata, ha:

  • ritkán tartózkodsz a szabad levegőn
  • A bőrön a legtöbbször eltakarva van 
  • Magas fényvédőkrémet használsz
  • sötétebb a bőröd

E csoportokba tartozók számára különösen fontos a D-vitamin pótlása. De ne felejtsd el! Csak akkor van szükséged többletre, ha már diagnosztizálták nálad a hiányt.

Mennyi D-vitamint kell szedned terhesség alatt?

Minden terhes nőnek naponta 10 mikrogramm (vagy 400 NE) D-vitamin-kiegészítés a minimum. Így elegendő D-vitaminhoz jut a baba élete első hónapjaiban. Valamint a szoptatós anyukáknak is érdemes D-vitamin-kiegészítőt szedniük.

Ez az útmutatás erősen ajánlott ősszel és télen, tavasszal és nyáron pedig javasolt. A pontos mérték azonban egyedi és eltérő, ezért ennek kialakításához orvosi vizsgálatok és konzultáció szükséges. Magadtól semmiféleképpen ne vegyél be napi 100 mikrogrammnál (4000 NE) többet D-vitaminból, mert akár káros lehet. A szoptatós anyukáknak is érdemes D-vitamin-kiegészítőt szedniük.

A ferti nőknek összetevői a legfontosabb tápanyagokat biztosítja a babát tervező nők számára, beleértve a D-vitamint. A benne található mennyiség elősegíti a normál szint fenntartását, és ezáltal a fogantatás sikerességét. Hiány esetén mindenképpen javasolt a D-vitamin további pótlása, ennek pontos mértékéről pedig mindenképp konzultálj kezelőorvosoddal!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Legutóbbi cikkek

Terhesség előtti vitaminok

Original price was: 24 980 Ft.Current price is: 19 990 Ft.

0
Kosár
Üres a kosarad.Vissza a termékekhez
Calculate Shipping