Csomagajánlatok -33% kedvezményig
0

Valóban veszélyben van a férfiak termékenysége?

Riasztó adatok: a férfiak spermiumszáma mintegy 52,4%-kal csökkent 1973 és 2011 között. A legutóbbi felmérések arra mutatnak rá, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor a termékenységük romlásával egyre több férfi válhat meddővé. Akár már néhány évtized múlva eljuthatunk arra a pontra, hogy csak orvosi közreműködéssel lehet sikeres a fogantatás. De valóban ennyire rossz a helyzet?

Shanna Shawn reprodukciós epidemiológus idén megjelent könyve nem sok jót ígér. Az elmúlt 40 év mutatói a rohamosan csökkenő spermium számokkal ugyanis azt jósolják, hogy néhány generáció múlva a férfiak lényegében terméketlenek lehetnek.

A férfi termékenység egyik legfőbb ellensége

Nem más, mint a minket körülvevő megszámlálhatatlan mesterséges vegyület és adalékanyag. Legfőképp a biszfenol-A, vagy hétköznapi nevén a BPA. Ez a méreganyag nem csak a minket körülvevő hihetetlen mennyiségű műanyagban, de már az ételekben és italokban is megjelenhetnek.

Több kutatás rávilágított már a BPA veszélyeire. Azon túl, hogy az endokrin rendszert károsítja, negatív hatással van a spermiumok számára és minőségére, ezáltal a férfiak termékenységére is. Leggyakrabban az élelmiszerek csomagolása révén juthat a szervezetbe (például fémdobozok belseje, savas élelmiszerrel érintkezve).

Riasztó továbbá, hogy a fent említett “láthatatlan veszélyforrások” alapvetően a hormonrendszerben okoznak zavart. Sajnos azzal is számolhatunk, hogy generációról generációra tovább örökítjük a testünkben felhalmozódott veszélyes anyagok káros hatásait. 

Mindez pedig akár azzal is járhat, hogy 2045-re a párok jelentős része orvosi segítségre szorul majd a fogantatás során.

A megoldás felé vezető út mindenképpen több vizsgálattal kezdődik, majd a káros anyagok használatának szabályozásával folytatódik.

Azonban a manapság használt műanyagszármazékok száma végtelen, így ez egy hatalmas küzdelmet jelent, aminek tétje nem pusztán a saját egészségünk, hanem a következő nemzedékeké is.

Nem véletlen, hogy már most egyre népszerűbbek a férfi termékenység tesztek, amelyek a spermiumszám megállapításában, ezáltal a megtermékenyítő képesség megállapításában segítenek.

Megtermékenyítést ábrázoló művészi fotó, spermiummal és petesejttel.

További káros tényezők

  • Érdemes megjegyezni, hogy a feldolgozott élelmiszerek, illetve a “junk food” rendszeres fogyasztása nem csak zsírraktározással, de olyan hormonális változásokkal járhat, amelyek mind a spermiumok számára, mind minőségükre negatív hatással bírnak.
  • Az ülő életmód szintén nem kedvez a fogantatásnak, javasolt minél több aktivitást csempészni a mindennapokba. Ennek nem csak a hormonrendszer támogató hatása van, de a stressz szintet is csökkenti, ami rendkívül fontos a fogantatás szempontjából.
  • További gátló hatás lehet a hosszas, meleg fürdőzés vagy a szaunázás, mivel a heréket érő magas hőmérséklet károsíthattja a spermiumokat. De szintúgy nem tesz jót az ölben tartott laptop és a zsebbe helyezett mobiltelefon sem.
  • Valószínűleg már mondani sem kell, de a dohányzás, alkoholfogyasztás és a túlzott koffeinfogyasztás is kerülendő a lehető legegészségesebb spermiumok és a normál férfi termékenység érdekében.

Mit tehetünk a mindennapokban?

Szerencsére már számos, bizonyítottan BPA-mentes termékkel találkozhatunk a boltok polcain, így ajánlott a “BPA-free” feliratot vagy címkét az egészséges férfi termékenység érdekében.

Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a kiegyensúlyozott étkezési szokások és az aktív életmód pozitív befolyással bír a férfiak nemzőképességére. Egy jól megtervezett étrend magában foglalja a megfelelő szénhidrát-, fehérje- és zsír fogyasztást, és hozzájárul többek közt a keringés és a megfelelő hormonszint fenntartásához.

Bár szinte lehetetlen teljesen elkerülni, azonban érdemes csökkenteni a stresszfaktorok számát a mindennapokban. Különböző stresszkezelési technikák is elsajátíthatók, mint például relaxáció vagy légzésgyakorlatok, de egy kedvelt mozgásforma vagy egyéb szabadidős tevékenység is kitűnő módszer a fáradt gőz kiengedésére.

A témáról bővebben itt olvashatsz: Babatervezés tudatosan. Mire figyeljünk oda?

A férfiak termékenység tudatos fokozása

Az életmódbeli változtatások mellett kiemelten ajánlott a Ferti vitaminkúra alkalmazása, amely magas és összetett hatóanyag tartalommal támogatja a férfiak nemzőképességét.

Gyógyszerészek által, a fent említett problémák figyelembevételével kifejlesztett vitaminkombináció.  Szerves cinkkel és l-arginin aminosavval kiegészítve járulhat hozzá a tesztoszteron szint növekedéséhez, ezáltal a spermiumszám növekedéshez és mobilitáshoz. Elősegíti a férfi hormonháztartás egyensúlyát, valamint a libidó növekedéséhez is hozzájárul. 

Vitaminok a sikeres babatervezéshez.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Legutóbbi cikkek

Terhesség előtti vitaminok

Original price was: 24 980 Ft.Current price is: 19 990 Ft.

0
Kosár
Üres a kosarad.Vissza a termékekhez
Calculate Shipping