Barion Pixel

A stressz hatása a fogantatásra

Ha kisbabát szeretnétek, akkor alaposan fel kell készülnötök. A fogantatás előtt nemcsak testileg, hanem lelkileg is meg kell újítani magatokat, hogy megfelelő környezetet, védelmet és fejlődési lehetőséget adhassatok leendő gyermeketeknek.

Egy baba érkezése csodálatos dolog, ezért nem szabad az aggodalmaitokat erősíteni! Persze ezt nem egyszerű betartani, így cikkünkben kifejtjük a stressz hatását és hoztunk pár példát a hatékony csökkentésére is.

Stresszfaktorok – akár a kezdődő PCOS is az lehet

A stressz természetes velejárója a mindennapoknak – legyen szó munkáról, utazásról, bevásárlásról, vagy apróbb nézeteltérésekről. Ráadásul adódhat korábbi lelki problémák felszámolatlanságából vagy a jövőbeli aggodalmakból is.

Sőt, a stressz fel is erősödhet, ha kiderül, hogy kezdődő PCOS-ban, vagy mát előrehaladottabb stádiumban vagy. Ez igencsak megterhelő a lelked számára is, hiszen ezzel csökkenhet a fogantatás esélye, ami további aggodalomra ad okot. De ne felejtsd el, hogy vannak erre gyógymódok!

Bővebben itt olvashatsz erről: PCOS és a terhességre való hatása

Milyen hatása van a stressznek a fogantatásra?

A stressz két részre bontható. Az egyik egészséges: amikor izgulsz egy versenyen, az előléptetési eseményen, vagy amikor várod a nyaralást. A másik fajta stressz viszont a félelem, aggódás, diszkomfort, harag és düh érzéseivel párosulhat, ami káros hatással van a szervezetre. 

A stressz hatására fizikai tüneteink is megmutatkoznak: a rossz alvás, a rémálmok, a magas vérnyomás kialakulása, az emésztőrendszeri rendellenességek képében. A bajok pedig csak fokozódhatnak, hiszen az egészségtelen életvitel és a stressz hatására PCOS tünetek is kialakulhatnak, ami sajnos csökkenti a fogantatás és a teherbeesés esélyét. 

Nem szabad tehát elbagatellizálni a stresszt, hiszen a kialakult problémák miatt még tovább fokozódik. A PCOS lelki okai az aggódásra, szorongásra vezethetőek vissza, pedig a cél a stressz csökkentése lenne.

Hogyan csökkentsd a stresszt?

A legfontosabb, hogy válts egészségesebb életmódra – nemcsak a babáért, hanem magadért is.

A rendszeres mozgás jó hatással van a lélekre és a stresszre még akkor is, ha valaki szorongással vagy depresszióval küzd. Az úszás például anélkül mozgatja át a tested, hogy megterhelné az ízületeidet, a jóga pedig bevonja az elmét és a lelket is a mozgás folyamatába.

Tanulj meg lazítani, relaxálni; a pihenés ugyanis remek hatással van a mentalitásodra és érzelmeidre is. Iktass be rövid, tudatos pihenőket a hétköznapjaidba. Alvás előtt és ébredés után csak gondolj valami pozitívra, így szebben indul és zárul a napod. Hidd el, hogy rengeteget számít!

Egy fárasztó nap után pedig vehetsz egy kád meleg fürdőt a kedvenc könyved kíséretében. Tökéletes énidő.

Abban az esetben, ha a stressz túlságosan átveszi az uralmat feletted, megpróbálkozhatsz a kognitív viselkedésterápiával is, ami segít a szorongás és a depresszió legyőzésében.

Mit tehetsz az idegrendszered védelméért?

Habár a fenti módszerek is hatékonyak, nem árt tudni, hogy az egészséges idegrendszernek kiemelt szüksége van a megfelelő mennyiségű magnézium és B-vitamin bevitelére.

Ezerszer hallottad már, hogy a jelen táplálékaiban sajnos nincs meg az a mennyiség, amire az egészséges idegrendszernek szüksége lenne, ezért nyugodtan egészítsd ki az étrendedet vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal. 

A Ferti női termékenységfokozó vitamin kifejezetten ajánlott a terhesség előtti időszakra. Összetételének köszönhetően nemcsak a fogantatás elősegítésében játszhat szerepet, hanem az idegrendszer normál működésében, a hormonháztartás egyensúlyának megteremtésében és a szervezetet terhességre való felkészítésében is.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Legutóbbi cikkek

A leggyakoribb fogantatást gátló tényezők 2022-ben. Interjú Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal.

A leggyakoribb fogantatást gátló tényezők 2022-ben. Interjú Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal.

Már korábban lehetett több vészjelzéssel is találkozni, de 2017-ben megjelent…
Bizonyos szexuális pozíciók eredményesebbek a teherbeesés sikerességéhez?

Bizonyos szexuális pozíciók eredményesebbek a teherbeesés sikerességéhez?

Minden szexpóz egyenrangú, ha a fogantatásról van szó? Érdemes kipróbálni…
A D-vitamin hatásai és a terhesség alatti szerepe

A D-vitamin hatásai és a terhesség alatti szerepe

Amit már tudunk: A D-vitamin a napfény hatására keletkezik a…
A folsav és a terhesség előtt betöltött szerepe

A folsav és a terhesség előtt betöltött szerepe

A leendő szülőknek – számos más dolog mellett – foglalkoznia…

Terhesség előtti vitaminok