Csomagajánlatok -33% kedvezményig
0

A folsav és a terhesség előtt betöltött szerepe

A leendő szülőknek – számos más dolog mellett – foglalkoznia kell azzal is, hogy bizonyos vitaminokat megemelt mennyiségben vigyen be a szervezetébe. Fontos, hogy a páros mindkét tagja elegendő tápanyagot és vitaminokat kapjon a fogantatás előtt. Az egyik legfontosabb ezek közül a folsav. 

Miért ennyire fontos folsav?

Rendkívül nagy jelentőséggel bír az egészséges testi növekedéshez és fejlődéshez, de különösen a teresség előtt fontos. A folsav, másnéven a B9-vitamin vízben oldódó anyag, és kiemelkedő szerepe van az örökítőanyagok, a DNS és az RNS előállításában. Emellett a vérképződésben, a magzat helyes növekedésében és az idegrendszer fejlődésében is.

Számos kutatás szerint nemcsak a vetélést előzheti meg, de a születési rendellenességek kialakulását is.

A folsav hiányában akár igen súlyos állapotok is kialakulhatnak a gyermeknél, mint pl. a velőcső fejlődési rendellenességek (pl. spina bifida, anencephalia) és számos egyéb szívet, húgyútat érintő rendellenességek.

Kezdjétek el már a terhesség tervezésénél!

Nem véletlen, hogy kivétel nélkül minden orvos javasolja a folsav rendszeres fogyasztását, már a terhesség előtt is, fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni:

A születendő gyermek agya és gerincvelője már a terhesség első heteiben kialakul. Ez azt jelenti, hogy az anyukáknak már ilyenkor is nagy mennyiségben szüksége van a folsavra, így hónapokkal a teherbeesés előtt szükséges elkezdeni a “raktárak” feltöltését. Majd  mindvégig, de legfőképpen az első trimeszterben igyekezz megőrizni a vitaminellátottság magas szintjét.

Terhesség előtti vitaminok a sikeres babatervezéshez

Kevesebb figyelmet kap, viszont a folsav a férfiak szempontjából is kiemelten fontos a babatervezés időszakában. Ennek oka, hogy spermatermelésen felül, védelmet is biztosít a spermium fejében lévő DNS számára. Ez azért nélkülözhetetlen, mert attól, hogy a DNS sérül, a spermium még célba érhet, ezzel növelve a genetikai rendellenességek esélyét. Tehát a folsav a férfiak szempontjából is jelentős szerepet játszik a genetikai rendellenességek kialakulásában.

A férfi termékenység általános romlásával kapcsolatban itt olvashatsz bővebben: Valóban veszélyben van a férfiak termékenysége?

Hogyan kerüld el a folsav hiányt?

Állandóan felmerülő kérdés, hogy önmagában hozzájuthatsz-e elegendő mennyiségű folsavhoz az élelmiszerekből. Alapvetően a természetes folát sok élelmiszerben megtalálható, beleértve a leveles zöldeket, a céklát, a brokkolit, a hüvelyeseket, a spárgát és a tojást. Azonban annak ellenére, hogy viszonylag sok könnyen hozzáférhető élelmiszernek magas a folsav-tartalma, a legtöbb várandós vagy még csak a terhességet tervező pár szervezetében az ideálisnál alacsonyabb a folsav-szint.

Közeli fotó a jégsalátáról, ami a kiemelkedő folsav tartalmát szimbolizálja

Ez több okból lehetséges. Először is, az élelmiszerekben található folsav érzékeny a hőre, fényre, oxigénre, ezért egy főzést, vagy túl hosszú ideig történő tárolást követően gyakorlatilag minimálisra csökken a vitamintartalom, mire az a tányérodra kerül. Főzést és tárolást követően a vitaminok több mint 95%-át elveszítik.

Továbbá, az élelmiszerekben található folsavat a szervezetünk fele annyira sem tudja feldolgozni, mint az étrend-kiegészítőkben találhatót.

Nincs garancia arra, és igen nehéz is utánkövetni, hogy elegendő folsavat kapunk-e az élelmiszerekből, így a kiegészítés mindenképp fontos, kifejezetten a babát tervező pároknak. Annál is inkább, mivel a folsav a vízoldékony vitaminok közé tartozik, ezért szervezetünk nem képes nagy mennyiségben bizonyos időnél tovább elraktározni (kb. 3 hónapnál tovább). A feleslegben bevitt folsav nagyrészt a vizelettel együtt távozik, így a jó hír, hogy túladagolni sem lehet.

A megfelelő vitaminegyensúly érdekében tehát szükség van a folyamatos, mindennapi pótlásra. Ez a kisbabát tervező párok esetében legalább napi 700 mikrogrammot jelent.

Figyelj az összetevőkre!

Azt tehát láthatod, hogy a folsav milyen rendkívüli tulajdonságokkal bír. Mégis sok esetben tapasztalhatod, hogy a megfelelő folsav bevitel önmagában nem elég. Ennek oka, hogy az egyes vitaminok egymás beépülését, felszívódását, hatékonyságát segítik elő.

Fiatal pár rendkívül boldog a pozitív terhességi tesztet látva

A B12-vitamin hiánya is tud olyan tüneteket okozni, mint a fáradékonyság, levertség, fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenység, vérszegénység, ingerlékenység. Ezek pedig a babára is könnyedén veszélyt jelenthetnek. A B12 a vörösvérsejt képzéséhez nélkülözhetetlen vitamin, így ha várandósvitamint választunk mindenképpen érdemes megvizsgálni az összetevőket, hiszen egymás hatását elősegítve a hasznosulásuk is sokkal jobb lehet.

Éppen ezért ajánlott a jövendőbeli anyukák és apukák szervezetének megfelelő vitaminellátása a születendő kisbaba érkezésére. A Ferti vitaminkomplexumok emelt dózisban tartalmazzák a  folsavat és B12-vitamint is, valamint a teherbeeséshez szükséges további vitaminokat. Külön a női és férfi szervezet szükségleteire alapozva járulhat hozzá a fogantatás eredményességéhez, és a magzat egészségéhez.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Legutóbbi cikkek

Terhesség előtti vitaminok

Original price was: 24 980 Ft.Current price is: 19 990 Ft.

0
Kosár
Üres a kosarad.Vissza a termékekhez
Calculate Shipping